verslag WSD 2017

Home

VHF-UHF-SHF Weak Signal Dag
 

In samenwerking met

https://www.astron.nl/sites/astron.nl/files/logo.gif

http://www.camras.nl/wordpress/wp-content/themes/camras-enfold-child/images/camras-footer-logo.png   

Verslag van de tweede DKARS VHF-UHF-SHF Weak Signal Dag

Download hier het speciale DKARS bulletin met het verslag van deze dag

Het programma

 Aanvang van de dag 11.00 uur

11.00 uur: Opening van de dag door de voorziter van DKARS; PA2S
11.15 uur: lezing PA3BIY: Super DX op twee meter met gebruik van twee verschillende soorten propagatie
12.00 uur: lezing PE1ITR: De 10GHz WebSDR in Eindhoven: ontwikkeling, realisatie, resultaten en de toekomst
13.00 uur: life demonstratie EME en Lunch pauze
14.00 uur: lezing PA3DZL: een multiband EME station
15.00 uur: lezing PA0EHG: Ruis in amateur ontvangers
16.00 uur: lezing PA3FXB: Help! Onze satelliet doet het niet
Einde van de weak signal dag ca 17.00 uur
 

Weak Signal Day auteur Johan PE9DX
Zaterdag 15 oktober werd door Hans van Alphen PA0EHG namens DKARS de 2e Weak Signal Day georganiseerd voor VHF-UHF-SHF enthousiastelingen. Het doel van deze dag is om mensen die deze weak signal communicatie bedrijven samen te brengen informatie te delen, maar ook geïnteresseerden deelgenoot te maken van deze fascinerende manier om verbindingen te maken tussen de 1000 en 3000 kilometer. De locatie waarvoor deze keer was gekozen was het terrein en de gebouwen van ASTRON in Dwingeloo, daar waar ook de Big Dish van Camras gehuisvest is. Op zich een uitstekende locatie waar rust en ruimte je omringt en waar je midden in de natuurlijke omgeving van het Dwingelderveld wordt opgenomen.
Maar wat zijn nu eigenlijk Weak Signal amateurs? Dit zijn amateurs die het leuk vinden om actief te zijn op de V-U en SHF banden om te DXen, contesten, verbindingen via meteoor scatter maken, EMEen, qso’s te maken via troposcatter / vliegtuigscatter en onderzoek doen aan propagatie waar gebruikt wordt gemaakt van zwakke tot extreem zwakke signalen, soms zelfs zo zwak dat ze niet met het gehoor zijn op te nemen. Deze dag bestond uit een vijftal lezingen en een live demonstratie van een signaal naar de maan sturen en ook weer terug ontvangen met de grote schotel van Camras. De lezingen werden door amateurs gegeven die hun sporen hebben verdient en nog steeds daar wekelijks mee bezig zijn, Peter PA3BIY, Rob PE1ITR, Jac PA3DZL, Hans PA0EHG en last but not least Jan PA3FXB.
 

Ontvangst en opening
Aangezien ik maar op een uurtje rijden van Dwingeloo woon was het deze keer een thuiswedstrijd voor mij. Uiteraard was ik reeds vroeg opgestaan en had de dag ervoor bedacht dat ik dan in alle rust kon ontbijten…… ’t Ja dan moet je dus niet eerst ’s morgens in de shack gaan zitten en verbindingen gaan maken via FT8 (op dit moment wel een hele populaire weak signal mode) voordat ik het besefte was het tijd om te vertrekken. Bij aankomst bij het gebouw van ASTRON reden Rene exPE1L en Gerben Hoekstra ook het terrein op, gezamenlijk liepen we naar binnen en bleken de eerste bezoekers te zijn. We werden verwelkomd door Jaap PA0T en Henk PA2S. Nadat wij onze batch in ontvangst hadden genomen gingen we naar het restaurant om de koffie / thee en cake / koek te nuttigen.

Langzaam aan druppelden meerdere bezoekers binnen waarvan vele oude bekenden maar toch ook een groep nieuwe geïnteresseerden. Zeker prachtig om te zien dat deze vorm van hobby voor deze banden / modes leeft! Tegen 11:00 uur gingen we naar de grote conferentiezaal waar Henk PA2S samen met Hans 0EHG de opening / inleiding voor deze dag hielden. Waarbij Henk, als nieuwe voorzitter van de DKARS, ons een voorstelling gaf wie hij was, hoe hij in de hobby verzeild was geraakt en waar hij mee bezig is in de hobby.

 

Lezingen
De eerste lezing die werd gegeven door Peter BIY ging over “Super DX op 2 meter met gebruik van twee soorten propagatie”. Wie Peter kent en hem de laatste jaren volgt weet dat hij een fanatieke DXer is op 2 meter en dan vooral actief is met MS, Tropo en sporadische E. Een aantal jaren terug kwamen amateurs er achter dat er iets moest zijn (propagatie technisch) welke het mogelijk maakt om grotere afstanden te overbruggen dan de 1000 tot 200 kilometer welke gewoonlijk is met de drie bovenstaande propagatie soorten. Het idee was geboren om te gaan opletten en te bestuderen of er momenten in het seizoen ontstaan waarbij een combinatie van twee soorten propagatie er zich vormen waarbij de afstand kan worden verlengd. Zo kreeg de zaal uitleg over de “beschikbare verwachtingstools” zoals de tropo kaarten van F5LEN en Hepburn, normale atmosfeer en duct vorming bij tropo en het koppelvlak tussen meteoor scatter en tropo. Als je dit toepast dan zijn er zeker qso’s mogelijk op 2 meter over meer dan 2000 kilometer. Wat heb je er voor nodig? Heel veel geduld en tijd liet Peter ons weten.


De tweede lezing ging over de opbouw van de 10 GHz websdr in Eindhoven door Rob PE1ITR. Aan de hand van de tijdlijn welke Rob ons presenteerde, vertelde hij hoe het tot deze websdr op 10 GHz was gekomen. Middels vele foto’s werd de opbouw van het buitengebeuren en de feitelijke ontvanger en de nodige software gepresenteerd. Dit in combinatie met een goede locatie, een ontvanger en software en dit systeem wat 24/7 beschikbaar is voor monitoring heeft verassende resultaten opgeleverd. Dit konden we zien aan de hand van een kaart van Europa waar de stations die waren ontvangen in Eindhoven stonden geplot.


De derde lezing werd gegeven door Jac PA3DZL en ging over zijn EME resultaten en antenne systemen op 8 banden door de jaren heen. Jac is begonnen in 1986 met EME, de banden waarop hij tot nu toe qrv is geweest of nog steeds is zijn 6 meter, 2 meter, 70 cm, 23 cm, 13 cm, 9cm, 6cm en 3cm. Tot op de dag van de lezing had Jac op deze 8 banden 3704 qso’s gemaakt via de maan, zeker een topprestatie. De foto presentatie gaf een mooi overzicht over het steeds maar weer opbouwen van antennes, H-frames, stellages voor schotels, nog grotere schotels, feedhorns etc etc. Bedenk wel dat je dit werk absoluut niet alleen kunt, Jac heeft dan ook altijd veel steun en hulp van zijn vader gekregen en heden ten dage van zijn buurman die veel las en ijzer montagewerk voor hem doet. Ga er maar aanstaan, een buurman die het geen punt vindt dat je steeds masten en antennes opbouwt en afbreekt en je er ook nog mee helpt. Waar vindt je zo iemand nog? Ik zelf was onder de indruk van de nauwkeurigheid van deze bouwsels en hoe keurig en afgewerkt het er bij staat. Complimenten Jac!


De vierde lezing werd door Hans PA0EHG gegeven en ging over “Ruis in amateur ontvangers”. Aangezien tijdens de communicatie van weak signal modes we te maken hebben met zwakke tot zeer zwakke signalen wil je zo weinig mogelijk last hebben van omgevingsruis maar zeker moet de set ook zo ruisarm mogelijk zijn om toch deze zwakke signaaltjes uit de ether te peuteren. Hans vertelde de zaal wat zijn experimenten tot nu toe hebben opgeleverd en hoe hij tot betere resultaten is gekomen om zijn station verder te optimaliseren. Gezien de vragen en opmerkingen vanuit de zaal een boeiend onderwerp wat zeker leeft bij de amateurs. Waar velen bij elkaar komen kan expertise gedeeld worden wordt er wel gezegd, dat ging zeker voor deze technische lezing op.

De vijfde en laatste lezing werd gegeven door Jan PA3FXB en had als thema “Help! Onze satelliet doet het niet.” Jan kun je gerust één van de drijvende krachten achter Camras noemen, vanaf het eerste moment er al bij betrokken, en nog steeds laaiend enthousiast. Bij Jan heb ik altijd het idee dat op zijn pad de meest vreemde en extreme dingen voorbij komen betreffende onze hobby waar een ander nog nooit mee te maken heeft gehad. Neem bijvoorbeeld dit project weer. De laatste jaren worden er met grote regelmaat satellieten gelanceerd door universiteiten, hoge scholen door de studenten. Vaak zijn deze satellieten niet grote dan een pak melk. Dat deze satellieten niet altijd datgene doen wat de studenten voor ogen staat hoorden we in deze laatste lezing. Zo ontving Jan een tijd terug een mail dat er ergens om de aarde een satelliet zweefde die het niet deed en of Camras behulpzaam kon zijn met de Big Dish om een commando te versturen en deze misschien weer tot leven kon worden gewekt. Zoiets is zowel in de amateur alsmede de professioneel wereld nog nooit gevraagd, laat staan dat het geprobeerd is. Maar Jan zag daar een uitdaging in en ging met een team aan de slag. Het uiteindelijke resultaat leidde tot het weer aan de praat krijgen van deze satelliet! Studenten heel blij, Camras nog blijer met deze mijlpaal en toen kwamen er dus meer verzoeken binnen……… Het team is met deze aanvragen aan de slag gegaan en heeft bijna al deze satellieten weer kunnen activeren.
 

Pauze en de demo
Halfweg de lezingen werd er een pauze ingelast waarbij de belangstellenden werden opgedeeld in drie groepen. De eerste groep ging naar de schotel voor de live EME demo, de twee andere groepen gingen lunchen. De lunch bestaande uit 2 soorten soep, belegde broodjes, thee, koffie, karnemelk en fruit. Dit was meer dan uitstekend verzorgt!

De live demo werd gegeven bij en in de Big Dish, voor velen een eerste kennismaking met dit prachtig stukje techniek, welke onlangs voor vele miljoenen is gerestaureerd. Wat hier staat kan weer vele jaren worden gebruikt voor en door zendamateurs maar ook door radioastronomen. Nadat de 1ste groep zich had verzameld in de shack van de schotel draaide Jan deze naar de maan zodat we onze eigen echo´s en een stokpaardje van Jan het zingen van `Vader Jacob´ via de maan konden gaan beluisteren. Er werd in het kort uitleg gegeven over de werking van de schotel en alle andere technieken welke komt kijken om dit draaiende te houden. Toen er een cw signaal richting de maan werd gestuurd en deze een kort moment later terug werden ontvangen waren velen verbaasd over het luide signaal.

Het gebruikte vermogen op 23 cm waarmee de test werd gedaan is standaard, maar de grote versterking zit hem natuurlijk in de omvang van de schotel. Probeer je dit thuis met 1 of 2 yagi´s zal het zeker tegen vallen. Maar wie doorzet kan prachtige resultaten boeken via EME op vele banden. De voldoening van het bouwen van een DX station op V-U-SHF is vele malen groter dan een simpel qso maken middels een porto op één van de landelijke repeaters.
 

Sluiting en chinees
Rond vijf uur in de middag hadden we alle lezingen gehad, waren alle demo´s gegeven en was ook deze dag ten einde. Hans en Henk bedankten de aanwezigen en hoopten dat het een leerzame dag was geweest. Dit werd door de zaal beaamd. Nadat er een dankwoord naar de vrijwilligers, de mensen van ASTRON en de restaurant medewerkers was uitgesproken werd er aangekondigd dat er voor het komende jaar zeker een vervolg zal komen van de Weak Signal Day voor VHF-UHF-SHF.
Na afloop zijn we met een groep amateurs naar de plaatselijke Chinees vertrokken in Dieverbrug waar we heerlijk hebben gegeten en er vele verhalen over tafel gingen over onze hobby en de belevenissen uit het verleden.


Noot
Met dit artikel heb ik geprobeerd om deze dag weer te geven, ik ben niet diep ingegaan op wat er in de lezingen is verteld. Als het goed is kunnen jullie links vinden naar de homepages van de diverse amateurs en alle andere belangrijke zaken welke hiermee te maken hebben.
 

 

Lezingen

Hier kan u een PDF van de presentatie zoals gebruikt tijdens de lezingen downloaden

lezing PA3BIY: Super DX op twee meter met gebruik van twee verschillende soorten propagatie
audio files:EA8TJ_ON4AOI_R26_2s_130812_122700
                PA3BIY_160729_221100_3s
                EA8TX_PA0JMV_170718_120930
                EA8TX_PA0JMV_170718_143430
                Mon_170717_094730_10s
                Mon_170718_195730_G4SWX_ES_burst
 
lezing PE1ITR: De 10GHz WebSDR in Eindhoven: ontwikkeling, realisatie, resultaten en de toekomst
audio files: 2016-12-30T00_23_36Z_10368976.3kHz_OZ9GHZ
                    2016-12-30T00_40_44Z_10368929.3kHz_OZ7IGY
                    2017-05-07T10_46_24Z_10368103.4kHz_DL/PE1ITRP
                    2017-05-27T19_40_50Z_10368100.6kHz_DL3IAE
                    2017-06-22T15_44_19Z_10368105.3kHz_OK1JKT
lezing PA3DZL: een multiband EME station
lezing PA0EHG: Ruis in amateur ontvangers
lezing PA3FXB: Help! Onze satelliet doet het niet




 

web
analytics